De juiste verlichting voor de juiste sfeer toch? Aangezien we dagelijks in aanraking komen met verlichting, gebeurd het met ieder van ons wel eens een keer. Bij een gezellig etentje of feestje bij vrienden thuis of mogelijk gewoon bij een leuk ontbijt met je gezin in de eetkamer. Je voelt je niet op je gemak, de sfeer is niet goed, je krijgt hoofdpijn van te scherpe verlichting of de eetkamer lijkt saai door te weinig verlichting.

Het zijn stuk voor stuk elementen die een gezellige atmosfeer behoorlijk kunnen verpesten. Correcte verlichtingsbronnen afgestemd op het juiste interieur is dus van groot belang om de gezelligheid, leefbaarheid en uitstraling naar een hoger niveau te tillen. Ook de vorm speel hierin een grote rol.

Een mooie lichtbron afgestemd op jou inrichtingsstijl creëert gezelligheid, elegantie en rust in je eetkamer. Deze gegevens samen garanderen een aangename leefomgeving.

In een eetkamer is de eettafel zonder twijfel het belangrijkste onderdeel en vraagt daardoor ook de meeste aandacht. Een mooie eettafel aandacht geven doet u door deze op de juiste manier te verlichten.

Stem jou verlichting dan ook af op de vorm van jou eettafel en zorg dat jou eetkamer klasse uitstraalt.

Welke vorm gebruik u het best?

Lampen en armaturen, ze liggen voor het rapen in diverse afmetingen en verschillende vormen. Logischer wijze kunnen we stellen dat een langwerpige eettafel in de vorm van een rechthoek of ovaal een langwerpig verlichtingselement nodig heeft om de juiste uitstraling te creëren. Maar we zien dat meerdere verlichtingselementen in een rij naast elkaar evenzeer voor een prachtige sfeer en uitstraling kunnen zorgen.

hanglamp-rechthoekig

Steinhauer glasplaat lamp

In een moderne stijlvolle leef of eetkamer is de keuze van meerdere verlichtingselementen allicht de beste keuze.

In tegenstelling tot een langwerpige eettafel vraagt een ronde of vierkante eettafel eerder een rond of vierkant verlichtingselement als centrale verlichting boven de eettafel. Op deze manier wordt de meer centrale vorm van de tafel geaccentueerd waardoor deze meer in de kijker komt te staan.

Hoeveel licht heeft een leefruimte of eetkamer nodig?

De juiste kleur of tint is het volgende belangrijk gegeven als u zeker wil zijn van de perfecte verlichting voor jou eetkamer. Bent u opzoek naar de juiste tint van een lamp dan moet u uiteraard eerst kijken in welke omgeving u deze wil gebruiken. Een badkamer of bureau vraagt logischer wijze een koelere lamp terwijl een eetkamer eerder een warme gezellige verlichting nodig heeft.

Om even een voorbeeld te geven: De meeste verlichting die thuis gebruikt wordt zit onder de 3000K. De meest gebruikte licht kleur is 2700K welke een standaard is. Een eetkamer vraagt doorgaans en iets warmere tint (oranje geel).

Dat betekend namelijk dat u best een waarde kiest die lager is dan 2700K. Bijvoorbeeld 2200K deze lichtsterkte kan je vergelijken met kaarslicht en wordt ook veel gebruikt als schemerverlichting.

 

Kijk uit want te weinig licht maakt het weer minder aangenaam om bijvoorbeeld de krant te lezen bij het ontbijt. De juiste balans tussen functie en sfeer is bijgevolg uiterst belangrijk.

De mogelijkheid tot dimmen

Er zijn tegenwoordig nogal wat mogelijkheden met verlichting. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om Led-verlichting te dimmen maar daar is ondertussen verandering in gekomen. Verschillende soorten Led-verlichting in allerhande maten en vormen zijn ondertussen dimbaar ontworpen. Zo heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een dim-verlichting naar jou wensen.

Dim-verlichting geeft u de mogelijkheid de lichtsterkte aan te passen door middel van een draaischakelaar die zich meestal bevind aan de lamp zelf of snoer. In geval deze niet aanwezig is kan u opteren voor de aankoop van een aparte dimmer.

De mogelijkheid tot het dimmen van verlichting heeft als enorm voordeel dat u de lichtsterkte kan aanpassen aan de sfeer, omgeving of noden. Dat maakt dat de verlichting afgestemd kan worden op jou behoeft dat je op een bepaald ogenblik wenst.

Ben je net wakker en wil je rustig ontbijten of wil je s’avonds rustig met je partner of vrienden wat bijpraten bij een hapje en drankje dan kan een zachter licht best aangenaam zijn.

Wil u na het ontbijt lekker de krant lezen dan spreekt het voor zich dat meer lichtsterkte beter op zijn plaats is. Een dimmer maakt het snel schakelen tussen verschillende licht sterktes mogelijk.

Overzicht van Kelvin kleurtemperaturen

Voor kleurtemperaturen worden altijd uitgedrukt in Kelvin. Logische verklaring is, dat licht met een lage temperatuur als warm wordt ervaren als hoge temperaturen.

Kelvin(K)Omschrijving
1200kaarslicht
2000zonsopkomst en zonsondergang
2800wolfraamgloeilamp (gewone lamp), zonsopkomst en zonsondergang
3000studiolamp, 3000-kleur TL-lamp (“/830” is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 3000 K)
3200halogeenlamp
3400filmzon
3500een uur na zonsopkomst
40004000-kleur TL-lamp (“/840” is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 4000 K)
4200 – 4700mengsel van kunst- en daglicht
5000fototoestel-flitser, daglicht (“D50” is “Daglicht 5000”)
5400Standaardwaarde voor televisie
5600standaarddaglicht
6000middagzon
6500Wit/neutraal. Standaardwaarde voor monitor.
7000 – 10000Zware bewolking of schaduw aan de noordzijde. Zonder direct zonlicht.