Gratis levering vanaf € 50 | 14 dagen bedenktijd | Snelle levering

Diverse Soorten licht

Als je bezig gaat met het maken van je eigen lichtplan wordt je doodgegooid met termen als diffuus-, direct- en indirect licht. Wat houden deze termen nou eigenlijk in? Dat leggen we je even uit.

Wat is diffuus licht?

Diffuus licht wordt naar alle kanten verspreid. Diffuus is gelijkmatig licht wat egaal, gefilterd en schaduwloos is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan TL-lampen en plafondarmaturen (zoals het bolletje in een toilet). In een woonruimte moet je diffuus licht gebruiken in combinatie met direct en indirect licht. Anders krijgt het een saaie fabriekssfeer.

Direct licht

Direct licht verlicht rechtstreeks een bepaald object. In tegenstelling tot diffuus licht heeft de lichtbron dus een duidelijke bestemming. Kortom: diffuus licht is bestemd voor een groot oppervlak, terwijl direct licht een specifiek object verlicht. Direct licht heeft ook een sfeerfunctie.

Indirect licht

Indirect licht is het resultaat van reflecties. Het plafond is het enige oppervlak in een ruimte, dat volledig zichtbaar is. Lichtreflectie van het plafond kan daarom bij indirect licht van groot belang zijn. Indirect licht heeft voornamelijk een sfeerfunctie. Door het goede gebruik ervan kun je de ruimte die je wilt verlichten een stuk warmer maken.

Diffuus licht lampen

Diffuus licht lampen systeem


Diffuus licht met een lamp

Diffuus licht met een lamp


Landschap diffuus licht

Landschap diffuus licht