Gratis levering vanaf € 50 | 14 dagen bedenktijd | Snelle levering

Lichtbronnen

Er zijn verschillende lichtbronnen te onderscheiden.

Gloeilampen

De gloeidraad van verkoold katoen is al lang vervangen door een wolframdraad, maar het principe is nog steeds onveranderd gebleven. Door een elektrische stroom door de draad te laten lopen wordt de gloeidraad zodanig verhit, dat deze licht geeft. Ongeveer 90% van de aan een standaard gloeilamp toegevoerde elektrische energie wordt omgezet in infrarode straling, dus vooral in warmte. Naast het grote aantal keuzemogelijkheden zijn een aantal andere voordelen die genoemd kunnen worden de relatief lage prijs, het direct branden bij inschakeling en het eenvoudig aan kunnen sluiten op het elektriciteitsnet. Nadelen van gloeilampen zijn de relatief korte levensduur (gemiddeld 1000 uur), het hoge energiegebruik in relatie tot de geleverde hoeveelheid licht en de relatief grote warmteontwikkeling.

Halogeenverlichting

Halogeenlampen zijn gloeilampen waarvan een aantal eigenschappen zijn verbeterd door de toevoeging van een halogeen aan het vulgas. Halogeenverlichting geeft twee keer zoveel licht als een gloeilamp, met hetzelfde wattage en ook een dubbele levensduur. Door de hogere temperatuur van de gloeidraad stralen deze lampen een witter licht uit. Halogeenverlichting is weer meer geschikt om de aandacht te vestigen op een deel van de kamer. De breedte van de lichtbundel kan variëren van 10 tot 36 graden, dit is belangrijk voor de grootte van het object, en de afstand tot het object. Halogeenverlichting is ook nog te dimmen. Voor wat het dimmen van halogeenlampen betreft kan in het algemeen worden opgemerkt dat dit in principe van zo’n 70 % tot 100% van de lichtstroom onbeperkt mogelijk is. Wordt voor langere tijd verder gedimd, dan heeft dit gevolgen voor de eerder genoemde halogeencyclus. Doordat deze dan niet gehandhaafd blijft komen toch gesmolten wolframdeeltjes op de glaswand neer waardoor de lamp op de langere duur minder licht geeft en bovendien eerder dan normaal kapot gaat. Door de lamp ook regelmatig voluit te laten branden wordt dit negatieve effect weer teniet gedaan.

Reflectorhalogeenlampen

Tot voor kort waren deze alleen voor laagspanning verkrijgbaar. Om deze toe te kunnen passen aan (beton)plafond of aan spanningsrail is een transformator nodig. Deze vormt lang niet altijd een gewenst extra element aan het plafond. Ze kunnen ook in de armatuur zijn opgenomen, maar maken dat deze een stuk groter moeten zijn dan nodig is voor de lamp zelf. Er komen echter steeds meer halogeenreflectorlampen beschikbaar die rechtstreeks op het net kunnen worden aangesloten. Doordat ze overeenkomstige afmetingen hebben als de laagspanningsuitvoeringen kunnen elegante armaturen worden toegepast zonder transformator(blok).

Spaarlampen

Spaarlampen zijn lampen met een laag energieverbruik en een lange levensduur, ze zijn uitermate geschikt voor ruimten waar langdurig het licht blijft branden, zoals bijvoorbeeld in de tuin. De spaarlamp is niet dimbaar. Het is wel mogelijk om deze lichtbron toe te passen in een lamp waarin maar een heel laag wattage toegepast mag worden.

TL-lampen

TL-lampen horen niet in een woonkamer thuis. Zij zorgen niet voor sfeer. Een TL is meer een praktische lamp, die in een keuken of kantoor gebruikt kan worden. Een TL-lamp kan men ook goed toepassen in de bijkeuken of garage. Maar in ruimten waar u een warme sfeer wilt creëren kunt u beter kiezen voor gloeilampen, die het licht op een meer natuurlijke wijze weer geven.