Gratis levering vanaf € 50 | 14 dagen bedenktijd | Snelle levering

Licht en Woonruimte

Woonkamer

In de woonkamer wil je het gezellig houden. Het gebruik van de woonkamer hangt af van de samenstelling van je gezin. Je wilt er kunnen eten, lekker kunnen lezen , televisie kijken en ook nog wat schrijfwerk kunnen verrichten. Goede verlichting is noodzakelijk. Het prettigst werkt verlichting die aanpasbaar is, zoals een dimbare verlichting. Met dimbare verlichting kan je ook aparte delen binnen de huiskamer creëren zodat je beschikt over plaatselijk licht. Richt een spotje op een schilderij of op een plant en geniet van de weerkaatsing tegen de muur. Kortom, speel eens met licht en vergeet niet ’s avonds gezellig wat kaarsjes neer te zetten.

Licht in de woonkamer

Lezen, praten, TV kijken, muziek luisteren, computeren, spelen: elke situatie vraagt aangepast licht. Voor een woonoppervlak van ongeveer 20 m² adviseren wij u drie tot vijf lichtbronnen. Het geheim van een sfeervolle inrichting van de ruimte ligt in het creëren van lichteilandjes, welke de aparte functionele gebieden accentueren. In principe geldt voor het lichtontwerp in de woonkamer: een aangename verlichtingssfeer ontstaat door toepassing van gloei- en halogeenlampen met een typerend warmwit licht. En omdat de helderheid altijd een kwestie van stemming is, zijn dimmers praktisch onvermijdelijk.image_slider_vintage

Voor een buitengewoon flexibel leesgenot in een gezellig hoekje verlenen zich het beste de draaibare tafel- of staande lampen met gloeilampen, die lokaal diffuus licht verspreiden. Heldere lichtaccenten worden in de nabijheid van bankstellen het beste door mobiele sta- of tafellampen gecreëerd, die de eilandjessfeer onderstrepen en de ruimte structureren. Wie van een koele, strakke sfeer houdt, kiest met name voor staande lampen met een indirect lichtval.

Basisverlichting in de kamer

  • Wilt u de ogen niet te veel vermoeien dan is het belangrijk om verschillende soorten licht te combineren, zeker in de zitkamer.
  • Het is aan te raden in alle delen van de kamer een lichtpunt te plaatsen als basislicht, maar daarnaast kunt u er voor kiezen om bepaalde objecten te benadrukken, zoals bijvoorbeeld een schilderij of een fauteuil.
  • Met schemerlampen schept u sfeer. Indirect licht van bijvoorbeeld uplighters, kan er voor zorgen dat uw woonruimte hoger lijkt.
  • Voor de eethoek is een laaghangende lamp ideaal. Let erop dat de hanglamp ongeveer 60 cm boven de tafel hangt, dan zal de lamp u niet verblinden.

Keuken

In de keuken moet je genoeg licht hebben zodat je ziet waar je mee bezig bent. Vaak wordt er ook gegeten in de keuken dus moet de keuken ingesteld worden op meervoudig gebruik. Alle horizontale werkoppervlakken dienen van bovenaf verlicht te worden zodat je geen last hebt van je eigen schaduw. Dat geldt voor het natte deel waar we een uitje snijden maar ook voor het kookgedeelte boven de pannen. Verder is er algemene (plafond) verlichting nodig zodat je overzicht kan houden. Licht boven de werkvlakken kan het best afgeschermd (matglas) diffuus (TL of PL) licht zijn. Aan het plafond kun je kiezen voor een centrale lamp, dat de ruimte lekker intiem maakt of voor spotjes.

Door spotjes lijkt de ruimte vaak groter. Het ligt er dus maar aan welke uitstraling jij in gedachte hebt.

vloerlamp-sfeerfoto-klassieke-staande-lampLicht in keuken

In een moderne keuken draait alles niet alleen meer om het eten, maar vaak speelt zich hier een groot deel van het dagelijkse leven af. De keuken is echter nog steeds voornamelijk een werkplaats. Dat betekent dat hier dezelfde regels gelden zoals in een werkkamer: zo mogelijk een diffuus, niet verblindend licht. In de praktijk zijn kleine halogeenspots onder de hangkastjes een geliefd alternatief, dat echter af te raden is bij reflecterende werkvlakken. Bovendien werken de schaduwen op de werkplek nogal storend. De enige juiste belichting van een werkplek zijn gerangschikte fluorescentielampen. Deze optimale bron van diffuus werklicht reduceert reflectie op een minimum. In andere gedeeltes van de keuken worden daarentegen inbouw-Downlights en halogeenspots gewaardeerd. Hier moet men echter op een niet verblindende montage toezien.

Eettafel

De eettafel verandert door een gericht licht in een stralend lichteiland. Daardoor krijgt deze ruimte een individuele identiteit. Klassieke belichting boven een eettafel is een hang- of slingerlamp. Deze kunt u net boven de ooghoogte, ongeveer 60 cm boven de tafel bevestigen. Zo voorkomt u dat het licht direct in de ogen valt, terwijl het oogcontact met het gezelschap ongestoord blijft. Bij grotere tafels kunnen meerdere lampen gebruikt worden. Als lichtbron leent zich het beste een gebundeld licht met hoge glans – met name een halogeenlamp, die over een zeer goede kleurweergave beschikken. In een juist licht wordt de maaltijd nog smakelijker. Sfeervol en aangenaam voor ogen is een aanvullend dimbaar licht in de ruimte. Tafel- en staande lampen zijn hier een stijlvol alternatief.

Badkamer

De badkamer wordt vaak intensief gebruikt. Maar soms is het ook een toevluchtsoord voor de vermoeide ziel. De badkamer is ook bij uitstek een vochtige ruimte en daarin schuilt een probleem. De verlichting moet vochtbestendig zijn. Zomaar een lampje naast de spiegel vraagt dus wel om overleg. Het licht in de badkamer moet vriendelijk zijn, maar je huid moet wel goed zichtbaar zijn. Het licht moet je in staat stellen je lichaam goed te verzorgen.

Dus licht dicht bij de spiegel, in de buurt van het bad zodat je rustig kunt lezen en plafondverlichting zodat de badkamer centraal verlicht wordt.

Licht in badkamer

Een obligate blik in de spiegel zou ons moeten opwekken. Maar het er goed uitzien vraagt ook naar een goed licht. De overal zo geliefde inbouwspotjes hebben in de badkamer bijvoorbeeld niets te zoeken. Deze onthullen en onderstrepen toch genadeloos alle onvolkomenheden zoals rimpels, schaduwen of huidproblemen. Een gericht en strijklicht structureert en omlijnt exact al datgene wat wij niet willen zien. Daarom geldt: plaats bij spiegels geen spotjes en gebundelde halogeenlichten.

Om het gezicht en het lichaam uit verschillende richtingen te belichten, adviseren wij de lichten aan beide zijkanten van de spiegel te plaatsen. Het meest vleiende is in dit opzicht altijd nog die goede oude gloeilamp, die in met een kleurweergave en lichtkwaliteit overtuigt. Een gloeilamp tovert de beste kleur in het gezicht zonder te verblinden. Energiebewuste oplossingen, maar dan met een lichtelijk gereduceerde kleurweergave, worden door compacte fluorescentie- en spaarlampen aangeboden.

badkamer
Een belangrijke rol bij dimensioneren van het licht speelt ook de grootte van de badkamer. Terwijl een kleine en gemiddelde badkamer slechts m.b.v. een goede spiegelbelichting geënsceneerd kan worden, zijn in grotere kamers aanvullende lichtbronnen noodzakelijk. Zoals bijvoorbeeld lampen uit opaalglas, waarvan het diffuse licht over een grotere ruimte verspreid wordt.

Bij aanleg van elektrische installaties in vochtige ruimten moeten aparte voorschriften worden opgevolgd. In de nabijheid van water, met name bij een douche en ligbad, kan men slechts de voor spetterwater beschermde lampen gebruiken.

Toilet

Zelfs een toilet maak je een stuk intiemer met een paar kleine ingrepen. In het toilet is sprake van weinig tot geen daglicht en het is meestal een kleine ruimte. Toch moet je juist op het toilet even “alleen” kunnen zijn en de tijd hebben om even in de spiegel te kijken. Plafondverlichting is het beste. Een lamp net boven de spiegel maakt je gezicht vaal. Zorg voor een rustgevend effect met een mooie plafonnière, met een kaal spotje lijkt het toilet al gauw een verhoorruimte.

Slaapkamer

In de slaapkamer heb je meerdere soorten verlichting nodig. Licht dat overzicht geeft, een leeslamp bij het bed en eventueel licht bij de kaptafel. Voor algemene verlichting kies je voor een plafondlamp met matglas of misschien wel met een kleurtint. Let in ieder geval op dat je geen fel licht in de slaapkamer gebruikt, dit gaat ten koste van de gezelligheid. Voor de kaptafel en voor de leeslampjes mag je wel kiezen voor een plaatselijke felle licht stroom. Zorg dat het licht naar beneden gericht is zodat anderen geen last van je hebben en dat je niet tegen de lamp aankijkt. En voor het slapen gaan is niets zo gezellig om nog even tegen elkaar aan te kruipen in een romantisch verlichte slaapkamer.

Licht in slaapkamer

  • Niet alleen de inrichting, maar ook de belichting zorgt voor een ontspannende sfeer in de slaapkamer. Met een passend lichtontwerp wordt uw slaapkamer een geriefelijke ruimte.
  • Deze oase van rust wordt met name graag voor het lezen benut. Om een zeer precieze verlichting te bereiken zijn nachtlampjes met kappen aan te bevelen. Het beste met een metalen kap en draaibare arm.
  • Een plafondlicht of een tegen het plafond gericht lichtje zorgt voor een gezellig diffuse basisverlichting, die zo mogelijk bij de deur en op het nachtkastje te bedienen is.
  • Rond de kasten daarentegen is een sterkere verlichting noodzakelijk, die tot in de laden reikt. Daarvoor lenen zich uitstekend de ingebouwde gerichte spots.

Kinderkamer

Vrolijke hanglichtjes op kabelsystemen of halogeenrails bieden zich voor een kinderkamer als algemene verlichting aan. Daarmee laat zich de ruimte mooi helemaal belichten. Een lampje op het nachtkastje en een werklamp op bureautafel maken het lichtenaanbod voor onze jongsten compleet.

Werkplaats

Goede belichting is een lichtpunt van elke werkplek. Want het werk heeft daar in vele opzichten een voordeel aan: concentreren gaat u makkelijker af, alles gaat sneller van de hand en u werkt efficiënter en met meer gemak. De ideale inrichting van elke werkkamer thuis is een schaduwloze algemene verlichting in combinatie met een flexibel werklicht. Als algemene verlichting zijn in het bijzonder staande lampen met indirect lichtverdeling aan te raden. Belangrijk is dat het licht door het plafond uitgebreid wordt weerkaatst.

Kantoor

De optimale belichting van een kantoor thuis staat in een directe tegenstelling met sfeervolle lichtcreaties in de overige woonruimten. Want de hoofdregel luidt: direct gericht licht en contrasten zouden vermeden moeten worden, want een schaduw en te sterke verschillen tussen licht en donker als verstorend ervaren worden. De juiste belichting van een kantoor moet daarom noodzakelijk monotoon en absoluut niet spannend en dramatisch zijn.

Kantoor lampEen ergonomisch juist werklicht is diffuus en schaduwloos, daarom zijn fluorescentielampen en gloeilampen in elk geval beter dan halogeenlampen. Want er geldt: hoe groter het oppervlak van de lichtbron, des te diffuser de lichtverdeling. Principieel zou het licht steeds van de zijkant moeten schijnen en zo mogelijk geen schaduw en storende reflectie creëren.

Op de werkplaatsen met beeldschermen is eveneens een niet verblindend en niet reflecterend licht van belang. Als tip voor alle nachtbrakers: lichtcontrasten vermoeien de ogen. Daarom is het belangrijk om naast de schrijftafellampen altijd ook voor een voldoende basisverlichting te zorgen.