Gratis levering vanaf € 50 | 14 dagen bedenktijd | Snelle levering

De bediening

Met betrekking tot het gebruik van de verlichting zijn er verschillende in- en uitschakelmogelijkheden en regelmogelijkheden:

  • Handmatig schakelen met schakelaars of bedieningspanelen

  • Handmatig regelen en schakelen met dimmers

  • Schakelen en regelen met infrarood of radiografische afstandsbediening

  • Automatisch schakelen met aanwezigheids- /bewegingmelders

  • Automatisch schakelen of regelen met een lichtsensor

  • Automatisch schakelen via klok(ken)

  • Handmatig inschakelen en automatisch uitschakelen met timers

  • Geprogrammeerd schakelen en regelen via bedieningspaneel voor lichtscènes of geavanceerd programmeerbaar schakelsysteem via het elektriciteitsnet of een stuur- of zogenaamde bus-leiding

  • Combinaties hiervan

Dimmers

Het eenvoudigst te dimmen zijn gloeilampen. Meestal kunnen aanwezige enkelpolige schakelaars op eenvoudige wijze worden vervangen door een gloeilampdimmer. Deze kan dan zo mogelijk wat vormgeving betreft worden afgestemd op die van de aanwezige schakelaars, wandcontactdozen, antenne wandcontactdoos, enz.

Bewegingsmelders

Door de verlichting in een ruimte of op een bepaalde plaats automatisch in te schakelen en/of te regelen als iemand aanwezig is, wordt voorkomen dat de verlichting ook brandt als er niemand meer is. Dit is te realiseren met behulp van bewegingsmelders of – sensors, ook wel aangeduid als aanwezigheidsmelders of -sensors en is vooral zinvol en gemakkelijk voor ruimten waarin regelmatig iemand voor niet al te lange tijd aanwezig is, zoals in hal, gang, schuur, enz. Bewegingsmelders zijn beschikbaar voor bevestiging aan de muur of tegen het plafond en voor inbouw in de muur of plafond. Ze kunnen ook zijn ingebouwd in een verlichtingsarmatuur, zoals steeds meer voorkomt bij gevelarmaturen buiten. Hierdoor brandt de verlichting alleen als iemand aan de deur is of in de tuin is en staat ongewild bezoek onverwachts in het zonnetje.

Afstandsbediening

Een van de redenen om afstandsbediening toe te passen is het comfort, zoals dit ook al lang gebruikelijk is voor de bediening van onder andere geluidsapparatuur, televisies en videorecorders. Een andere reden kan zijn het voorkomen van zichtbare leidingen, als bijvoorbeeld in een bestaande wand de naderhand gewenste schakelaars en leidingen niet weggewerkt kunnen worden. Vrij algemeen gangbare systemen werken met infraroodzenders en -ontvangers. De ontvangers kunnen gemakkelijk aan de muur of het plafond kunnen worden bevestigd. Ook kan gebruik worden gemaakt van units met ontvanger die in een wandcontactdoos kunnen worden gestoken of verlichtingsarmaturen waarin een ontvanger is opgenomen. Afhankelijk van fabricaat en uitvoering kunnen met een afstandsbediening (zender) meestal een tot acht verschillende groepen armaturen worden geschakeld of gedimd. Bij infrarood bediening kan in principe alleen de verlichting worden geschakeld of gedimd in de ruimte waarin de betreffende ontvangers zijn geplaatst. Hierbij kan het bovendien voorkomen dat grote kasten of ander meubilair de bediening op bepaalde plaatsen in een ruimte verhinderen. In het geval dit bezwaarlijk is kan ook een afstandsbedieningssysteem op basis van radiogolf signalen worden toegepast. Deze dringen in tegenstelling tot infrarood signalen wel door allerlei bouwkundige elementen, wanden, kasten, enz. heen. Ze zijn voor toepassing in woningen echter nog maar zeer beperkt leverbaar. Bij zeer geavanceerde schakelsystemen is het ook mogelijk om verlichting en eventueel ook andere apparatuur via de telefoon of zelfs door middel van gesproken opdrachten te bedienen.